Jak na mouchy ve stáji

Mouchy domácí

 

Teplé počasí a dostatek potravy přeje v letních měsících množení mouchy domácí a jejich druhových příbuzných

 

Nebezpečí spočívá v neviditelných vývojových fázích much : vajíčkách, kuklách a larvách. Viditelných 15-20 % populace much je pouze vrcholek ledovce. Větší, neviditelnou část tvoří vajíčka, červi a larvy, které často sídlí ve skrytých zákoutích. Samotná regulace much přípravky pro dospělce je proto pouze částečných úspěchem.

 

Preventivní opatření

Je nezbytné přijít na kořen problému a zacílit boj již na larvy much. Preventivní opatření jsou klíčem ke kontrole populace much ještě předtím, než bude schopná letu.

 

Z jediné mouchy, která přežije zimní období, se může za dobrých podmínek (například v teplém hnoji) v následující sezoně vyvinout až 25 000 000 much!

 

Vývojová stádia mouchy domácí

Plánovaná ochrana před přemnožením

Stav počtu much dostaneme pod kontrolu pouze likvidací všech jejich vývojových stádií. Volíme tedy současně kombinaci přípravků cílených na larvy a dospělce.

 

Adulticidy proti mouchám působí na dospělé mouchy a hubí je okamžitě. Účinné látky ovlivňují centrální nervový systém much a brání přenosu životně důležitých informací. Ovšem rychlá změna generací může vést k rozvoji rezistence. To znamená, že mouchy jsou nadále usmrceny pouze vyššími dávkami, nebo začnou být látce zcela imunní. Tomu se dá předejít tím, že jsou pravidelně střídány přípravky s odlišnými účinnými látkami.

Larvicidy ovlivňují svlek larev při přechodu z jednoho larválního stadia do dalšího (tzv. regulátory růstu). Tento proces je velmi specifický pro hmyz. Tyto přípravky jsou tedy pro člověka a teplokrevné živočichy neškodné. V boji proti stájovým muškám zatím nevznikly žádné problémy s rezinstencí larvicidních přípravků. Ale i přesto při použití dodržujte předepsané dávkování.

 

  Při boji s dospělci i larvami nám pomůže správné načasování

  Kdy je tedy nejlepší čas na aplikaci přípravků proti mouchám ?

Aktivita much v průběhu dne

Muší larvy

Pokud se vám podaří zlikvidovat mouchy v larvárním stádiu, znamená to 80% úspěchu redukce.

Jakmile na jaře stoupnou teploty, začíná vývoj much, ovšem sotva patrný. Protože vývoj z vajíčka na dospělou mouchu nastává mnohem dříve, než mouchy zaznamenáte. Ideální je tedy začít již před sezonou kontrolu a redukcí vajíček a larev, protože dospělé mouchy tvoří jen asi 20 % celkové populace.

 

Vajíčkům a larvám se obzvláště dobře daří na hnoji, kejdě a zbytcích potravy v teplém a vlhkém klimatu. Když se podíváte pozorně, uvidíte larvy much, které vypadají jako malí bílí „červíčci“.

 

      1 kg trusu nebo zbytků potravy stačí na vývoj až 10 000 larev !

Vývoj mouchy v prasečí kejdě

 

Typická místa pro rozmnožování jsou mimo jiné pod přepážkami kotců, pod krmnými žlaby, na vlhkých plochách pod napáječkami, na zbytcích potravy, na plovoucích vrstvách v hnojišti a na hnoji.

Základem úspěchu je důkladné rozmetání na ploše hnoje pomocí konve nebo zádového rozprašovač a pravidelnost aplikace:

  •  První ošetření cca 3-5 dní po instalaci nebo odstranění hnoje
  •  Druhá aplikace po 2 týdnech
  •  Následující opakovat cca každých 4-6 týdnů

Larvicidní přípravky pro boj s mouchami v hnoji, kejdě nebo podestýlce naruší vývoj larev much tím, že znemožní jejich svlek.

Díky tomu nedojde k jejich zakuklení a larvy uhynou dříve, než se z nich vylíhnou mouchy.

 

Vývojový cyklus mouchy je přerušen!