Dojení

Efektivnost dojení nejvíce závisí na samotném dojiči, pracovní rutině, pracovním postupu a organizaci. Drobnochovatelé nejčastěji volí ruční dojení. Podobně jako u skotu je nutné první odstřiky mléka posoudit a k tomu v našem sortimentu naleznete oddojovací hrnek se sítkem nebo testovací misku – lívanečník. Po vydojení se vemeno utře suchou utěrkou, případně namaže mastí. Pro stáda o velikosti 10 – 60 koz je možné použít i dojení do konví, které umožnuje dojení na stání, dojírně nebo pastvě.

Dojení ovcí může být také buď ruční nebo strojní. Ruční způsob je používán zejména při salašnickém způsobu chovu a technika je buď zezadu (nejčastější) anebo z boku (méně hygienický způsob získávání mléka). Strojní dojení je používáno zejména u chovu ovcí v ovčírnách. Nejrozšířenější jsou kruhové a rotační dojírny.

Důležité je dodržet základní hygienické podmínky:

  • čistá dojírna
  • ošetření vemene před dojením
  • oddojení prvních střiků mléka
  • kontrola správné funkce dojícího zařízení po nasazení strukových násadců
  • sanace dojícího zařízení před dojením a po dojení
  • čistění mléka cezením neb filtrací před plněním do chladící nádrže

V našem sortimentu naleznete vše potřebné po hygienu dojiče jako jsou například zástěry na dojení, utěrky vlhčené nebo rukavice nitrilové. Pro hygienu dojíren a dojících zařízení máme skladem kartáče na mléčné tanky, konve a také kartáče pro čištění hadic.

 

Nejprodávanější

  • Řadit dle:
  • 100 položek celkem

Stránka 1/6

Další produkty